2019. április 18.      SZADESZ a tudálékos magyar (??) törpe párt oldaltérkép  írjon nekünk!  

 

2004.06.24 15:20 

A szadesz.hu oldalunkat rövid fennállása óta igen sok támadás érte e-mailban, fórumokon illetve más módon is. Ezt tudomásul vettük, hiszen amíg a támadás mértéke nem lépi túl a demokratikus kereteket, addig ennyi bele kell hogy férjen a "szabad vélemény nyilvánítás" kategóriájába. A fenyegetések nem lépték túl az interneten megszokott virtuális kereteket, s jellegüknél fogva nem éreztük elég fontosnak őket ahhoz, hogy szóvá tegyük.

 

A téma amelyet most megosztunk Önökkel, inkább csak átvitt értelemben tekinthető fenyegetőnek, ha belegondolunk, hogy a megfelelő helyen érvényesített érdekek akár ellehetetleníthetik, elnémíthatják azokat, akik fel merik emelni a szavukat, akik esetleg másként, másfelől látják az igazságot, mint ahogy az uralkodó trend vagy hatalom láttatni kívánja. Holott tudtunkkal a liberalizmus egyik sarkallatos pontja a vélemény- és szólásszabadság. Legalábbis ezt olvastuk évekkel ezelőtt a Beszélő című újság hasábjain.

 

A történet 2004.06.07.-én kezdődött. Ez a pártok és szervezetek kampányolásának időszaka volt, némileg felfokozott politikai hangulatban. Mivel honlapunk nem nevezhető politikamentesnek, szerettük volna, ha mi is elmondhatjuk észrevételeinket, gondolatainkat. Mivel ekkor indítottuk a site-ot, szerettük volna a szokásos módon bereklámozni, így feladtunk többek közt egy hirdetést az index hírportál fizetős "sms-falán" a következő szöveggel: WWW.SZADESZ.HU - Magáért beszél. Ha el szeretnék hallgattatni, akkor is.

 - Ez 12:15-kor történt, de mivel közvetlenül a miénk után jött egy hirdetés (Baby Controll csecsemőlégzést figyelő készülék...), az "kiütötte" azt. Az sms-fal ellenőrző oldalán látszott ugyan a hirdetésünk, de - a szabályoknak megfelelően az újabb mindig kilöki a megelőzőt -, a fórumokon nem. Ezért megismételtük a hirdetésünket, amely
 - 12:16-os megjelenési időponttal létre is jött, s látszott is a bannerekben.
 - 12:53-kor jelezte egy olvasónk, hogy eltűnt a hirdetésünk mind a bannerból, mind pedig - mint kiderült az ellenőrző oldal megtekintése után - a rendszerből is. Ha jött volna egy hirdetés a miénk után, akkor a bannerból való eltűnés helyénvaló is lett volna, ám a minket megelőző hirdetés bukkant fel újra. Vagyis törölték a megjelenésünket.

Mivel azonkívül, hogy felháborítónak éreztük a dolgot, jogszerűtlenséget is véltünk felfedezni benne, ezért egy e-mailban megkerestük Ziegler Gábor úrat, az Index portál értékesítési vezetőjét az alábbi levéllel:

2004.06.07 (hétfő) 18:54

Tisztelt Ziegler Gábor úr!

 Érdeklődni szeretnék, hogy a webportáljuk (index.hu) sms-banner reklámfelülete miféle szelekció alapján működik. Mivel a felület nem ingyenes, hanem fizetős és a fizetést a teljesítés előtt kell eszközölni, érdekelne részleteibe menően.

 A problémám az, hogy a tájékoztatójukban csupán annyi áll, hogy az Index bármilyen panasz esetére fenntartja magának az előzetes figyelmeztetés nélküli üzenettörlés jogát. Ez így rendjén is van, hiszen illegális tartalmú anyagoknak, rasszista kijelentéseknek, obszcén szövegeknek semmi keresnivalójuk az internet oldalain. Viszont a tájékoztató arra nem terjed ki, hogy a panasz jellege milyen lehet. Elég, ha mondjuk a konkurrens cég hirdetése nem szimpatikus, bejelentem és Önök leveszik? Vagy valamiféle szubjektív, esetenként változó szabályt alkalmaznak?

 Ez azért érdekelne, mert a mai nap (2004.06.07) 12:15-kor a kollégám két egymást követő alkalommal is feladott hirdetést a 06-90-621-622-es telefonszámra, a website-unk linkreklámjával. Ellenőriztük frissítéssel és megállapítottuk, hogy ki után következtünk (mely hirdetés után). Azért adtunk fel kettőt, mert utánunk szinte egyidőben érkezett egy másik sms és kiütötte a mi első hirdetésünket. Tehát két teljesen szabályos hirdetést fizettünk ki. A reklámszöveg nem tartalmazott semmi jogelleneset, a weboldal pedig nem tartalmaz tiltott anyagot. Pillanatnyilag semmiféle jogi eljárás nem folyik ellenünk. Tehát érthetetlen, hogy a megjelenés után néhány perccel Önök egyszerüen törölték mindkét hirdetést.

 Remélem a politikai izléskülönbségükön kívül tudnak adni valami egyéb magyarázatot is az egyoldalú és a mi számunkra kifejezetten káros szerződésszegésre (mivel onnantól kezdve, hogy Mi elfogadjuk az Önök nyitott feltételeit és nem vétünk az Önök által nyilvánosságra hozott szabályok, illetve a törvény ellen, kettőnk közt szerződés jön létre az adott hirdetési felületre, aminek ellenértékét kiegyenlítettük, Önök viszont nem teljesítettek).

 Érdeklődve várom válaszát:

 szadesz.hu adminisztrátor

(www.szadesz.hu)

 

Ziegler Gábor úr "postafordultával" válaszolt, jelezve, hogy nincs illetősége az ügyben:

Dátum:  2004. jún 8. K, 10:52 +0200
Címzett:  'szadesz admin' <szadesz@mailbox.hu>
Feladó:  Ziegler Gábor <ziegler@mail.index.hu> Címjegyzékbe
Téma:  RE: Marketingpolitika?
Részek:
1. --- [3,19 kB]  (Megnéz/Letölt)
<Forrás>
Tisztelt szadesz admin,

levelét továbbítottam a szolgáltatás Indexen belüli gazdájának, remélem
hamarosan megkapja válaszát (természetesen Ön is tudja keresni Kardos
Gábort, az Index lapigazgatóját: gkardos@mail.index.hu).

Üdvözlettel: 
Ziegler Gábor

Ezek után megkerestük egy ugyanilyen tartalmú levéllel 07.19.-én Kardos urat is, de erre a megkeresésünkre nem érkezett válasz azóta sem. Nyilván nyaral és nincs helyettese vagy bokros teendői miatt nem tudott reagálni rá, hiszen csupán azt kívántuk feszegetni, hogy miért szegett cége szerződést politikai okból. 

A történet itt akár véget is érhetne, bár jogi szempontból aggályosnak tekintjük, hogy teljesen szubjektív alapon teljesít az Index portál egy olyan szerződést, amelyet a szerződő fél elfogadott és meg is fizetett. Ugyanilyen aggályos az is, hogy bárkinek a reklámját levehetik akkor is, ha nem obszcén, nem sért törvényt, nem mutat olyan linkre, ahol betiltott anyagok sorakoznának.

Ellenpéldaként érdekes megfigyelni, hogy pornográf, vulgáris vagy gyalázkodó bannerek milyen sokáig vannak fent a sokak által látogatott fórumok fejléceiben.

Furcsa fintora a sorsnak, hogy azóta arról a készülékről, amelyről a hirdetésünket feladtuk, nem fogad hirdetést az index sms banner szolgáltatás. A sms-ek emelt díját természetesen levonja a kártyáról a T-Mobil és átutalja a bannert szolgáltató cégnek, viszont a válaszüzenet csak annyi, hogy "A szolgáltatás jelenleg nem működik". Vagyis mintha feketelistára kerültünk volna, fizethetünk ugyan, de nem kapunk semmit. Ez azért is elgondolkodtató, mert több próbálkozásunk után arra lettünk figyelmesek, hogy van amikor egy-két perces időintervallumon belül másnak működik a dolog. 

További vita a témáról:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9110947&uq=71

Vissza a főoldalra:
Menü

térkép  jogi álláspont  impresszum